IDEI SIMPLE DE MENIU VEGAN / DE POST DE FĂCUT ACASĂ

Odată cu răspândirea acestui Coronavirus am primit și un ”cadou”, mai mult timp pentru noi, de reflectat, de gândit, de rugat, de citit și, bineînțeles, de gătit :) Am reluat vechi pasiuni, ne-am reapucat de pictat si am scuturat praful de pe cărțile din raft care ne invitau demult la răsfoit. Și așa ne-am reapucat și noi de scris :)

Și dacă tot ne-a prins Postul Paștelui cu multe pofte, vestea bună este că avem și multe rețete de experimentat! Am dărâmat demult mitul că nu avem ce mânca în post. Bucătăria vegană este plină de comori în bucate creative și colorate!

Propunem pentru început o variantă simplă și gustoasă de meniu de post pentru cele trei mese ale zilei, în care am urmarit să adăugăm cât mai mulți nutrienți pentru a ajuta organismul în această perioadă. Imunizarea organismului chiar începe de la mâncarea pe care o consumăm și, un mic secret, de la gândurile și energiile cu care ne hrănim! 

Și acum recomandările noastre!

MIC DEJUN:

Începem ziua cu un mic dejun consistent și bogat în fibre, minerale, vitamine și antioxidanți. Suntem gata pentru energie și vitalitate? Atunci luăm un bol și punem niște fulgi de ovăz, turnăm niște lapte vegetal de care avem prin casă (dacă nu avem lapte vegetal cumparat, fără griji, se rezolvă: macinați fulgi de ovaz / migdale / nuci / caju la blender (în prealabil au fost înmuiate 2-4h), adăugați apă și puțină sare (pentru varianta neîndulcită) și apoi mixati, iar în final strecurați) ori iaurt vegetal și adăugăm curmale deshidratate fără sâmburi (ele rămân cărnoase chiar și deshidratate dacă avem o sursă bună de achiziție), banane, goji și migdale sau nuci. Un mic dejun simplu, consistent și pliiin de nutrienți!!! Nu aveți voie sa dați skip :)

Timp de preparare: 15 min


PRÂNZ

Dacă am început ziua bine, atunci trebuie să o continuăm la fel, cu mulți nutrienți, vitamine și minerale. Așa că pregătim niște orez basmati (respectăm timpul de fierbere pentru a nu se obține o compoziție lipicioasă, ci bob cu bob) peste care turnăm puțin ulei se susan prajit (dacă nu avem ulei de susan putem pune ulei de avocado sau de măsline, însă cel de susan dă o aromă deosebită), sos de soia (să verificăm întotdeauna eticheta atunci când alegem sosul de soia și sa-l luăm pe acela fără bazaconii și fără îndulcitori), sos de tahini (care de obicei se asezonează cu puțină apă, lămâie și sare, în varianta cea mai simplă, însă îi putem sa-i adăugăm și fulgi de drojdie inactivă și pulbere de usturoi). Orezul îl servim cu niște brocoli (conține de două ori mai multă vitamina C decât portocala, la fel de mult calciu ca laptele, dar se asimilează mult mai repede) la aburi căruia îi adăugăm un dressing simplu la final: lămâie (netratata chimic pe cat posibil), ulei de măsline și fulgi de drojdie inactivă

Timp de preparare: 30 min

CINA

Ceva simplu și rapid. Încă ne simțim energizați de la prânzul consistent pe care l-am avut. Propunem niște paste (pene dacă avem prin casă) fără gluten (să fie cât mai ușor de digerat seară) cu un sos simplu marinara și niște bucățele de tofu afumat. Rețeta de sos este cea mai simplă și rapidă: roșii proaspete sau conservate - pellati, ulei de măsline, usturoi și busuioc proaspăt (dacă nu avem prin casă putem pune și uscat, însă ne dorim mult mai mult prima variantă; mirosul și gustul sunt divine), le tragem la tigaie și adăugăm bucățelele de tofu afumat! Mama mia! Super delicios si simplu! 

Timp de preparare: 20 min

Și gata! Am isprăvit trei mese hărnitoare (la minte, trup și suflet) și ne-am încărcat bateriile cu nutrienți!

Să vedem ce mai gătim și mâine....

BONUS: un ceai de ghimbir proaspat răzuit ajută la o digestie bună și amplifică focul digestiv! Îl putem îndulci cu un îndulcitor natural pentru un plus de savoare.

Comentarii